DNS-sökningsverktyg

Kontrollera alla DNS-poster (A, AAAA, MX, TXT etc.) för vilket domännamn som helst.

Analyserar A, AAAA, MX, TXT, CNAME, NS och SOA-poster.

Den definitiva guiden till DNS-sökning

Domain Name System (DNS) är internets grundläggande telefonbok. Det är ett globalt distribuerat system som översätter människovänliga domännamn (som `vadarminip.se`) till de numeriska IP-adresser (som `172.67.179.24`) som datorer använder för att hitta varandra. Utan DNS skulle vi behöva komma ihåg långa sifferserier för varje webbplats vi vill besöka. Det utgör ryggraden i en användarvänlig webbupplevelse och är en av de mest fundamentala teknologierna på nätet. Vårt DNS-sökningsverktyg ger dig möjlighet att slå i denna "telefonbok" för vilken domän som helst och ger avgörande insikter för webbplatsadministratörer, e-postansvariga och alla som felsöker nätverksproblem.

En djupdykning i olika typer av DNS-poster

En domäns funktionalitet styrs av en samling DNS-poster som lagras på dess namnservrar. En enda felkonfiguration kan göra en webbplats otillgänglig eller avbryta e-postleverans. Vårt verktyg kontrollerar de viktigaste posttyperna och ger en klar bild av domänens konfiguration:

Anatomin av DNS-poster
Posttyp Vad det är och vad det gör
A (Address) Record Detta är den mest grundläggande posttypen. Den mappar ett domännamn till en specifik IPv4-adress. När du skriver in ett domännamn i din webbläsare talar A-posten om vilken server den ska ansluta till.
AAAA (Quad A) Record Den moderna motsvarigheten till A-posten. AAAA-posten mappar ett domännamn till en IPv6-adress. Den är avgörande för att säkerställa att din webbplats är tillgänglig på nästa generations nätverk.
CNAME (Canonical Name) Record En CNAME-post fungerar som ett alias och pekar från ett domännamn till ett annat "kanoniskt" domännamn. Till exempel kan `www.dinsajt.se` ha en CNAME som pekar på `dinsajt.se`. Det är viktigt att notera att en CNAME alltid måste peka på ett annat domännamn, aldrig direkt på en IP-adress.
MX (Mail Exchange) Record Denna post är absolut kritisk för e-post. Den dirigerar en domäns e-post till rätt e-postservrar. Den innehåller ett prioritetsvärde: lägre siffror indikerar den primära servern, medan högre siffror indikerar backup-servrar som används om den primära är otillgänglig. Det är så tjänster som Google Workspace och Microsoft 365 tar emot dina e-postmeddelanden.
NS (Name Server) Record Denna post delegerar auktoriteten över en domäns DNS-zon till specifika namnservrar. När du registrerar en domän pekar du dess NS-poster mot din webbhotellsleverantör eller en tjänst som Cloudflare. Dessa namnservrar blir då den auktoritativa källan för alla andra poster för den domänen.
TXT (Text) Record En mycket mångsidig post som låter administratörer lagra godtycklig text. Dess primära användning idag är för säkerhet och verifiering. Vanliga användningsområden inkluderar SPF (Sender Policy Framework) för att förhindra e-post-spoofing, DKIM (DomainKeys Identified Mail) för e-postautentisering och för att verifiera domänägarskap i tjänster som Google Search Console.
SOA (Start of Authority) Record Denna administrativa post innehåller viktig metadata om DNS-zonen, inklusive den primära namnservern, administratörens e-post, domänens serienummer (ökar vid varje ändring) och timers som styr hur sekundära namnservrar synkroniserar med den primära.
PTR (Pointer) Record En PTR-post används för omvända DNS-sökningar. Till skillnad från en A-post som mappar ett namn till en IP, mappar en PTR en IP till ett namn. Detta är en viktig säkerhetskontroll för e-postservrar för att validera att en sändande IP är legitim och inte från en kapad dator.
CAA (Certification Authority Authorization) Record En säkerhetspost som låter domänägare specificera vilka certifikatutfärdare (CA:er) som är auktoriserade att utfärda SSL/TLS-certifikat för den domänen. Detta hjälper till att förhindra felaktig eller skadlig utfärdande av certifikat.

Resan för en DNS-förfrågan: Från webbläsare till server

När du skriver ett domännamn i din webbläsare sker en fascinerande höghastighetsprocess bakom kulisserna. Denna process är en hörnsten i internets infrastruktur:

  1. Lokal cache-kontroll: Din dator kontrollerar först sitt eget minne (cache) för att se om du har besökt sidan nyligen. Om så är fallet känner den redan till IP-adressen, och processen slutar här.
  2. Förfrågan till rekursiv resolver: Om IP:n inte är cachad, frågar din dator sin konfigurerade DNS-resolver. Denna drivs vanligtvis av din internetleverantör (t.ex. Telia), men många väljer att använda publika resolvers som Cloudflares `1.1.1.1` eller Googles `8.8.8.8` för potentiellt snabbare svarstider.
  3. Förfrågan till rot-servern: Resolvern frågar en av de 13 logiska klustren av rot-servrar världen över: "Var hittar jag information om `.se` toppdomänen (TLD)?" Rot-servern svarar med IP-adresserna till `.se` TLD-namnservrarna, som administreras av den svenska organisationen Internetstiftelsen.
  4. Förfrågan till TLD-servern: Resolvern frågar därefter en `.se` TLD-namnserver: "Var hittar jag de auktoritativa namnservrarna för `vadarminip.se`?" TLD-servern svarar med domänens NS-poster.
  5. Förfrågan till den auktoritativa namnservern: Slutligen frågar resolvern domänens auktoritativa namnserver (t.ex. en server hos din webbhotellsleverantör): "Vad är A-posten för `vadarminip.se`?" Denna server har det slutgiltiga svaret och returnerar IP-adressen.
  6. Anslutning: Resolvern skickar denna IP-adress tillbaka till din webbläsare, som nu kan upprätta en direkt anslutning till webbservern för att ladda sidan. Hela denna process tar normalt bara några millisekunder.
💡

Förståelse för DNS-propagering och TTL

När du uppdaterar en DNS-post ändras den inte omedelbart över hela världen. Tiden det tar för ändringen att träda i kraft överallt kallas DNS-propagering. Denna process styrs av ett värde i varje post som kallas TTL (Time-To-Live), mätt i sekunder. TTL talar om för resolvers hur länge de ska cacha den gamla informationen innan de frågar igen. En låg TTL (t.ex. 300 sekunder) innebär snabbare uppdateringar, medan en hög TTL (t.ex. 86400 eller 24 timmar) minskar serverbelastningen men fördröjer propageringen. Inför en planerad migrering sänker administratörer ofta TTL-värdet i förväg för att säkerställa en snabb övergång.

Vanliga DNS-problem och felsökning

DNS-problem är en frekvent orsak till att webbplatser eller e-post slutar fungera. Här är några vanliga scenarier:

  • Problem: Webbplatsen fungerar inte för mig, men för andra.
    Orsak: Troligtvis ett cache-problem. Din dator eller din internetleverantörs resolver har en gammal, felaktig IP-adress sparad.
    Lösning: Rensa din lokala DNS-cache. På Windows, kör `ipconfig /flushdns` i kommandotolken. Prova också att byta till en offentlig DNS-resolver som `1.1.1.1` för att kringgå din internetleverantörs cache.
  • Problem: Jag har uppdaterat min A-post, men ser fortfarande den gamla sidan.
    Orsak: DNS-propagering. TTL-värdet för din gamla post var sannolikt högt, och resolvers världen över har ännu inte uppdaterat sina cacheminnen.
    Lösning: Ha tålamod. Det kan ta upp till 48 timmar. Använd vårt verktyg för att se om den nya posten är synlig från vår server, som inte cachar gamla poster.
  • Problem: Mina e-postmeddelanden kommer inte fram.
    Orsak: Oftast felkonfigurerade MX-poster. De kan peka på fel server eller ha fel prioritet. Det kan också bero på felaktiga SPF- eller DKIM-poster, vilket får mottagande servrar att klassificera din e-post som skräppost.
    Lösning: Kontrollera dina MX- och TXT-poster med vårt verktyg och jämför dem med de värden som din e-postleverantör har angett.

DNS-sökning: 15 vanliga frågor

En DNS-sökning är processen att fråga Domain Name System för att hitta IP-adressen som är associerad med ett domännamn, eller för att hämta andra DNS-poster som MX (för e-post) eller TXT (för verifiering).

DNS-propagering kan ta allt från några minuter upp till 48 timmar. Hastigheten beror på TTL-värdet (Time-To-Live) som är inställt för den specifika DNS-post som har ändrats.

En A-post mappar ett domännamn direkt till en IPv4-adress. En CNAME-post mappar ett domännamn till ett annat domännamn och fungerar som ett alias. Du använder en CNAME när du vill peka en subdomän mot en extern tjänst eller en annan del av din webbplats.

En namnserver är en server som lagrar alla DNS-poster för en domän. När du registrerar en domän talar du om för registraren vilka namnservrar som är auktoritativa (innehåller master-posterna) för den domänen.

MX (Mail Exchange)-poster talar om för internet vilka e-postservrar som är ansvariga för att ta emot e-post för din domän. De har ett prioritetsnummer som låter dig ställa in primära och backup-servrar.

TXT-poster lagrar textbaserad information och används främst för verifiering och säkerhet. De är avgörande för att sätta upp e-postautentiseringspolicyer som SPF, DKIM och DMARC, samt för att bevisa domänägarskap för tjänster som Google.

Detta fel innebär att din enhet inte kunde nå sin konfigurerade DNS-resolver. Det kan vara ett problem med din internetanslutning, ett routerproblem eller ett avbrott hos din internetleverantörs DNS-servrar. Att starta om routern och datorn hjälper ofta.

Omvänd DNS gör motsatsen till en vanlig sökning: den hittar domännamnet som är kopplat till en IP-adress (med hjälp av en PTR-post). Det är en vanlig säkerhetskontroll som används av e-postservrar för att filtrera skräppost.

Att rensa din DNS-cache tvingar din dator att hämta nya DNS-poster. På Windows, använd `ipconfig /flushdns` i Kommandotolken. På macOS, använd `sudo dscacheutil -flushcache; sudo killall -HUP mDNSResponder` i Terminalen.

Ja. Flera A-poster används för att fördela trafik över flera servrar (lastbalansering). Flera MX-poster är standard för e-postredundans och skapar en backup om den primära e-postservern skulle fallera.

En subdomän är ett prefix som läggs till ett domännamn, som `blogg.dinsajt.se`. I DNS kan en subdomän ha sina egna poster, vilket gör att du kan peka den mot en helt annan server eller tjänst än din huvuddomän.

Nej, det är ett vanligt misstag. En CNAME-post måste alltid peka på ett annat domännamn. För att peka ett namn mot en IP-adress måste du använda en A- (för IPv4) eller AAAA- (för IPv6) post.

En namnserver lagrar DNS-poster och översätter domännamn till IP-adresser. En webbserver lagrar webbplatsens filer (HTML, CSS) och levererar dem till besökarnas webbläsare.

En wildcard DNS-post, representerad av en asterisk (*), är en post som fångar upp förfrågningar till vilken icke-existerande subdomän som helst. Till exempel skulle en wildcard-post `*.dinsajt.se` hantera förfrågningar till `slumpmassig.dinsajt.se`.

Felkonfigurerad DNS kan leda till nertid för webbplatsen, misslyckad e-postleverans, säkerhetshål som subdomänkapning och en negativ inverkan på din webbplats rankning i sökmotorer.